Op deze pagina publiceert Plaatselijk Belang Daarle de minimaal verplichte informatie die nodig is voor het behouden van de ANBI status.
- Weergave van de officiële naam en publiek bekende naam; Vereniging Plaatselijk Belang Daarle
- KVK nummer 40073652, fiscaal nummer 8017.12.361
- Post- of bezoekadres, dan wel het telefoonnummer, dan wel het e-mailadres van de instelling; contact@pbdaarle.nl
- Doelstelling volgens de statuten en andere interne regelgeving; zie ook deze pagina.
Statutaire doelstelling:
De vereniging heeft ten doel het bevorderen van leef- en woonklimaat te Daarle, zulks ten behoeve van alle inwoners van het dorp en voor zover mogelijk in overleg en/of samenwerking met die instellingen en/of organisaties die in het dorp activiteiten (kunnen) ondernemen. Zij beoogt niet het maken van winst.
De vereniging tracht dit doel -onder meer- te bereiken door:
A. Het organiseren, stimuleren en begeleiden van activiteiten betreffende vormgeving en voorzieningen in het dorp en hieruit voortvloeiende overleg met de gemeente, eigenaren van registergoederen, instellingen en dergelijke;
B) het stimuleren en bieden van mogelijkheden voor vorming en ontspanning;
C) het bevorderen en zonodig organiseren van dienstverlening aan de dorpsbewoners;
D) het zonodig bevorderen van contacten met- en tussen de dorpsbewoners;
E) het eventueel beheren en exploiteren van gebouwen en andere voorzieningen in het dorp;F) alle andere wettige middelen, welke aan het doel der vereniging bevorderlijk kunnen zijn. - De hoofdlijnen van het actuele beleidsplan; (zie ook hoofdmenu ‘Thema’s’ op deze site)
Plaatselijk belang Daarle werkt met een 5-jarig (2023-2027) dorpsplan (zie hier), dit is de basis van het beleidsplan.
Bestuursvergaderingen met het bestuur vinden maandelijks plaats. Deze vergaderingen worden tevens gebruikt om af te stemmen met (lokale) overheidsinstellingen en eventuele politieke figuren. Dorpsgerelateerde zaken worden onderhouden en besproken. Binnen gekomen mailberichten worden besproken en eventuele acties hierop uitgezet. Daarnaast wordt verslag gedaan van en overlegd over de activiteiten binnen de verschillende werkgroepen (o.a. fysiek/ruimtelijk, sociaal-maatschappelijk, wegenbouw, zorg&welzijn,).
Communicatie met de dorpsbewoners wordt verzorgd via een tweejaarlijkse uitgave van het krantje ‘Doarle oons Dorpie’, via social media en de website.
Inkomsten worden gegenereerd uit jaarlijkse contributie van leden, sponsoring door bedrijven en vanuit gemeentelijke subsidiepotjes zoals onder andere het dorpsbudget. Daarnaast wordt projectmatig gekeken naar eventuele beschikbare subsidies op provinciaal of landelijk niveau.
Inkomsten worden besteed aan projecten die het doel van de vereniging ondersteunen. Hierover wordt binnen het bestuur beslist. Dorpsgenoten en/of verenigingen kunnen tevens een beroep doen op een subsidie om dorpsevenementen te ondersteunen ter bevordering van sociale verbinding, leefbaarheid of het bevorderen van culturele manifestaties. Na de aanvraag wordt door een onafhankelijke commissie aan het bestuur een advies hierover uitgebracht.
Omdat wij samen werken aan de leefbaarheid van ons mooie dorp Daarle en aan de belangen hiervan, keren wij geen vergoedingen uit aan onze vrijwilligers. We doen het met elkaar en voor elkaar!
Bestuursleden ontvangen ook geen vergoedingen, wel kunnen gemaakte kosten tegen reële uitgaven worden gedeclareerd, zo mogelijk met inleveren van een kassabon. - Bestuurssamenstelling zie deze pagina
- Een actueel verslag van de uitgeoefende activiteit of activiteiten van de instelling; zie ook deze pagina.
Activiteiten 2024:
Vanuit de jaarvergadering:
Werkgroep Fysiek Ruimtelijk: er zijn nieuwbouwplannen voor de woningbouw openbaar gemaakt. Veel meer is er helaas nog niet duidelijk.
Vanuit de wegenbouw is het onderhoud van verschillende wegen besproken, zoals de N751, de Groeneweg/Daarlerweg en Hellendoornseweg. Ook is de vraag om het fietspad door te trekken van de Haarweg/Esweg neergelegd bij de gemeente Hellendoorn.
Sociaal Maatschappelijk: Tijdens Daarle Schoon is dit jaar 15kg afval opgehaald. Het was weer een geslaagde actie. De ontmoet-route wordt even toegelicht. Update van Doarle ons Dorpie en de facebookpagina en instagrampagina. Automatisch incasso leden wordt doorgevoerd.
Werkgroep Ouderenzorg: Samen eten project loopt goed, maar er is altijd plek voor meer deelnemers.
Ondernemerschap: nieuwe kinderdagopvang in Daarle. Plaatselijk belang vindt het belangrijk om klein bedrijvigheid te stimuleren en wil en kan altijd meedenken met ondernemers.
Werkgroep Sport en sociale cohesie: Voor de MFA wordt er een stichting opgericht. Er is besloten dat de subsidie voor ASM ingezet moet gaan worden. Er zullen materialen aangeschaft kunnen worden en er zullen 3-4 trainers opgeleid worden hoe met de materialen te kunnen werken. - De balans en de staat van baten en lasten. Deze worden jaarlijks gecontroleerd door de kascommissie en gepubliceerd in de ledenvergadering (april) en daarna op deze website openbaar gemaakt:

